Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

ЧБТР осигурява 15 млн. евро за развитието на офшорните газови находища в Румъния

Заемът, който ще подкрепи разработването на проекта „Мидия“, се предоставя на Black Sea Oil & Gas, Petro Ventures Resources и Gas Plus Dacia

ЧБТР осигурява 15 млн. евро за развитието на офшорните газови находища в Румъния

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) отпуска заем в размер на 15 млн. евро за румънския газов проект „Мидия“ с цел разработване на офшорните газови находища „Ана“ и „Дойна“.

Заемът се предоставя на три румънски компании, а именно Black Sea Oil & Gas S.A., Petro Ventures Resources S.R.L и Gas Plus Dacia S.R.L. 

Още по темата

Финансирането от ЧБТР за проекта „Мидия“ е част от съществуващ финансов пакет, включващ международни и местни банки, включително Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Credit Agricole, Societe Generale, Banca Comerciala Romana, Raiffeisen Bank International и BRD Group Societe Generale.

Като първото съоръжение за производство на газ в черноморските води на Румъния след 1989 г., проектът ще диверсифицира източниците на доставка на газ в страната.

През 2019 г. Transgaz и Black Sea Oil & Gas подписаха споразумение за изграждане на газопровод с дължина от 24,37 км, който да подава газ от черноморските находища в системата на Румъния в рамките на „Мидия“. По думите на бившия министър на икономиката Николае Бадалау проектът ще покрие 10% от годишните нужди на страната от природен газ.

„Мидия“ се състои от 6 морски находища за добив на природен газ.

„Радваме се, че участваме в този проект, който помага на Румъния да използва своите офшорни резерви, за да популяризира по-екологични решения и да подобри своята конкурентна физическа инфраструктура. Надяваме се, че нашият заем ще създаде бизнес възможности за местните предприемачи и ще осигури дългосрочен поток от приходи за страната“, каза Дмитрий Панкин, президент на ЧБТР.

Дpyжecтвoтo Black Sea Oil & Gas SA е базирана в Румъния независима петролна и газова компания, насочена към проучване и разработване на газови ресурси. Настоящото ѝ портфолио се състои от концесия XV Midia Shallow Block в румънското Черно море, където компанията е оператор и притежава 70% дял.

Gas Plus е четвъртият по големина производител на природен газ в Италия, активен в основните сектори на индустрията на природен газ (например проучване, производство, закупуване, разпространение, продажба на клиенти на дребно) и притежава 10% дял от концесията.

Petro Ventures e частна инвестиционна група, която притежава 20% дял от концесията.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Централна и Източна Европа
Путин: Отношенията със САЩ са в най-ниската точка от години